”Du kommer inte ifrån myggen”

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneåborna plågas av myggen och vill ha besprutning mot plågan. Men finns det fog för deras klagan?. Kommunledningen säger att mygg finns i hela Norrbotten.

– Vi har mygg. Det finns väl inte en kommun i hela Norrbotten eller i finska Lappland som inte har mygg, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C). 

– Nu är det just centralorten här i Övertorneå där man upplever att det är mycket mer mygg än tidigare, och så är kanske fallet, men jag bor själv i en by några mil norrut och visst har vi också mygg, men jag kan inte säga att det är ett problem, säger Tomas Mörtberg.

– Men jag kan förstå dem som bor här i centralorten och kanske har blötare partier intill tomten. Och då kan det vara mer mygg en lugn, varm sommarkväll och då kan det vara problem att sitta ute. Det beror ju på hur känslig för mygg du är.

Olidligt

Riktvärdet för ”olidliga myggproblem” ligger på 10000 mygg per fälla och natt. Vid mätningar i Övertorneå 2014 var det mer än 15000 mygg per fälla. Dessutom dominerades fångsten av översvämningsmygg. En extra aggressiv mygga som attackerar också mitt på dagen och som kläcks fyra gånger per säsong.

Men Tomas Mörtberg har ett annat sätt att se på problemet.

– Du kommer inte ifrån myggen, då ska du flytta ganska långt. Det finns mygg i hela Norrbotten, så är det.

Fog för sin klagan

Men är Övertorneåborna veklingar då? Mygg har väl alltid funnits i Norrland? I myggutredningen står att läsa om tidigare mätningar i Norrland. Där har utredningen till exempel visat på 4300 mygg per fälla och natt i Alavaara i Gällivare kommun. Och då var det bara skogsmygg som är en mindre aggressiv art som bara kläcks en gång per sommar. Det finns alltså fog för övertorneåbornas klagan över myggplågan. Även om det inte kan mäta sig med problemen vid Dalälven där det fångades 77000 myggor per dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myggplåga i Övertorneå

Mer i ämnet