Hon för kamp mot myggen

Uppdaterad
Publicerad

Petra Ajanki har startat en namninsamling, där medborgarna vill förmå kommunpolitikerna att tagga upp i kampen mot myggen. Hittills har 238 skrivit under.

När SVT Nyheter besöker Övertorneå är det både sol och ganska blåsigt och Petra Ajanki kan vara ute med de tre småbarnen.

– Det är ovanligt, säger hon. Mest brukar vi hålla oss inne på grund av myggen. Eller så reser vi bort.

– Det är många ställen som inte har mygg överhuvudtaget som Luleå till exempel. Alltså, det finns ju mycket där också men det är inte alls samma mängder. I Haparanda har jag inte känt att det skulle vara så mycket mygg, så vi kan åka dit på dagsaktiviteter, säger Petra Ajanki.

Agressiv art

2014 gjordes mätningar. De visade att antalet mygg i Övertorneå var kring 15 000 stycken per fälla och natt. Och av en aggressiv art som är lika blodtörstiga på dagen och som kläcks fyra gånger per år.

Många i samhället har myggmaskiner och dagsskörden är stor. Men maskinerna klarar inte att ta alla mygg berättar de, därför har Petra Ajanki avstått från investeringen. Och kommunen vill inte bespruta med VectoBac så som de gjort kring till exempel Dalälven. (Vid Dalälven hade de 77 000 mygg per fälla och natt. Det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac dödar mygglarverna.)

Bro ska förhindra översvämningar

Istället vill kommunen röja sly och förmå trafikverket att bygga en till bro istället för den vägbank som nu bromsar vattenflödet i älven och orsakar översvämningar. Översvämningar där myggen lägger sina ägg. En mer långsiktig lösning som ger effekt på sikt anser kommunalråden.

Så det finns inte så mycket tröst att ge till en småbarnsmamma med tre barn, som är små nu?

– En tröst är ju en sån här dag med sol och vind, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå. Då tror jag att mamman och barnen mår ganska bra utomhus också. Men har du en vindstilla och mulen kväll så…

Då får hon sitta inne med barnen?

– Inne eller så…. Ja…

Eller flytta härifrån?

– Ja du kommer inte ifrån myggen, då ska du flytta ganska långt. Det finns mycket mygg i hela Norrbotten, säger Tomas Mörtberg (C).

Namninsamling

Petra Ajanki har startat en namninsamling. Hon vill ha besprutning. Och åtgärder som fungerar nu.

– Jag har jag även lämnat in ett medborgarförslag, säger Petra Ajanki. För att de ska fortsätta med myggkartläggningen. För att få till det så fort som möjligt för folk vill ju verkligen ha en myggbekämpning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myggplåga i Övertorneå

Mer i ämnet