Efter branden i Malmberget – de boende kommer inte kunna flytta tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

De boende i flerfamiljshuset i Malmberget som under söndagen började brinna kommer troligtvis inte att flytta tillbaka till huset.

– Det är för stora skador på fastigheten, säger Eva martinsson tf. socialchef på Gällivare kommun.

Det var på söndagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till en brand i ett flerfamiljshus i Malmberget. Det brann i en lägenhet på bottenvåningen och det var kraftig rökutveckling som spreds sig till våningarna ovanför.

Under måndagen har kommunens krisgrupp/POSUM haft ett möte för att bland annat diskutera hur man ordnar ersättningsbostäder till de drabbade.

– Vi hjälpte de som hade akut behov av att ta kontakt med sitt försäkringbolag redan i går. I dag har vi hjälpt tre familjer och sen är det många som har sökt hjälp hos vänner och anhöriga, säger Eva martinsson, tf. socialchef på Gällivare kommun.

”Inte aktuellt att flytta tillbaka”

Flerfamiljshuset  är en  avvecklingsfastighet, bostadsbolaget TOP-bostäder skulle tömma huset till hösten. Troligtvis kommer inte någon av de drabbade att flytta tillbaka till fastigheten.

– Så ser bedömningen ut just nu, för det är för stora skador på fastigheten. Genom att det var planerat att tömma fastigheten till hösten så är det inte aktuellt att flytta tillbaka, säger Eva martinsson tf. socialchef på Gällivare kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.