Situationen är ansträngd på ett äldreboende i Överkalix kommun sedan en person har avlidit. – Några är på bättringsvägen och några har blivit försämrade, säger socialchefen Jenny Liljebäck. Foto: SVT/arkiv

Efter dödsfallet på äldreboende i Överkalix – smittspridningen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en person avlidit i covid-19 på ett äldreboende i Överkalix kommun är situationen på boendet fortsatt kritisk.

– Jag kommenterar inte antalet dödsfall. Det jag kan säga är att vi har fortsatta problem. Några är på bättringsvägen och några har blivit försämrade, säger socialchefen Jenny Liljebäck.

Förra veckan rapporterade SVT Norrbotten om ett stort utbrott på ett äldreboende i Överkalix kommun. Runt 15-20 personer var då smittade av covid-19, både personal och brukare.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, uppgav först att det handlade om en ovaccinerad äldre men dessa uppgifter tillbakavisar nu den avlidnes anhöriga.

Coronaviruset i Norrbotten

Socialchefen i Överkalix kommun, Jenny Lindbäck, har inte velat kommentera om personen var ovaccinerad eller inte.

Ansträngd situation

Hur många som är fullvaccinerade på det aktuella äldreboendet vill socialchefen inte kommentera.

–  Majoriteten av alla brukare och anställda på äldreboendet är vaccinerade men vi har ingen statistik på vaccinationsgraden. Vi vet inte om det är delta-varianten det handlar om, men vi tror i alla fall att smittan har kommit utifrån.

Sedan utbrottet  av covid-19 har situationen varit ansträngd på äldreboendet.

– Inte minst personalmässigt. Vi gör nu allt vi kan för att få bukt med smittan, säger Jenny Liljebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet