Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre män dog i trafikolyckan utanför Pajala och under onsdagen öppnade Kiruna Kyrka för ljuständning där allmänheten är välkommen. Komminister Lars Jarlemyr var på plats. Foto: Arkiv, SVT/Lars Jarlemyr

Kiruna kyrka öppnar upp för sörjande – tre män omkom

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska bilolyckan utanför Pajala där tre unga män omkom öppnade Kiruna kyrka för ljuständning under onsdagseftermiddagen.

– Det är många människor som sörjer och känner sig vilsna. säger Inger Rauhala Öhberg, diakon i Kiruna pastorat.

– Det är viktigt att ha en gemensam plats att gå till och uttrycka sin sorg tillsammans med andra, fortsätter hon.

Det var tidigt på lördagsmorgonen, klockan 04.19, som larmet kom om att en bil hamnat på taket och börjat brinna, på väg 392 i höjd med Sattajärvi utanför Pajala. Tre unga män från Kiruna kommun miste livet och två män skadades.

”Olycka påverkar många”

Det finns en tradition inom kyrkan att bjuda in till ljuständning när en svår händelse drabbar många människor på olika sätt.

– Det är en självklarhet för kyrkan att finnas där för människor som drabbas av traumatiska händelser. Den här olyckan med flera unga människor som dött påverkar inte bara familjerna utan också släkt, vänner och arbetskamrater, säger Inger Rauhala Öhberg.

Särskild samling för anhöriga

Kiruna kyrka är öppen för ljuständning från klockan 17 till klockan 20 i kväll och det är också troligt att det blir klockringning vid 17-tiden.

– Innan dess kommer det också bli en särskild samling för de sörjande familjerna. De ska få träffa tjänstgörande befäl som var med under räddningsinsatsen och polisen kommer också att vara med så att de anhöriga får veta mer om vad som händer härnäst, berättar Lars Jarlemyr, komminister i församlingen.

Han fortsätter:

– Sedan öppnar vi kyrkan för allmänheten, då vi vet att många sörjer och behöver gemenskap.

Tidigare i veckan har det varit ljuständning i Karesuando kyrka och i Övre Soppero kapell. På söndag kommer kyrkan i Vittangi ha en ljuständning i samband med gudstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Sattajärvi

Mer i ämnet