Blommor och tända ljus har lämnats vid olycksplatsen i Sattajärvi där tre personer omkom och två skadades i en bilolycka. Foto: privat

Här hedras offren från bilkraschen: ”Berörande hur Pajalaborna stöttar varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en dyster stämning i Pajala idag efter den tragiska dödsolyckan på lördag morgon. Men enligt räddningschef Juha Pasma är invånarna i det lilla samhället duktiga på att söka tröst i varandra en dag som denna. Vid olycksplatsen ligger blommor och tända ljus.

Det är en känslosam räddningschef i Pajala som svarar i telefon när SVT ringer upp.

Det är väldigt berörande och fint och se hur befolkningen tröstar varandra och oss som jobbat med olyckan. De stöttar oss också, säger räddningschefen Juha Pasma.

Dödsolycka vid Sattajärvi

Han var den som tog emot personalen efter att de varit på plats vid olyckan.

Jag mötte upp personalen på brandstationen då de kom hem från larmet. Vi har som rutin att efter varje larm samlas för en första utvärdering av insatsen. När det blir händelser som denna har vi extra träffar både internt och med de andra medverkande blåljusaktörerna, berättar han.

Små saker kan hjälpa i en svår stund, säger en från personalstyrkan som var där.

– Folk har kommit och klappat oss på axeln efteråt och det betyder något.

Återvänder till olycksplatsen

Senare idag ska hela räddningstjänsten åka tillbaka till olycksplatsen och lägga ner blommor.

– Det kommer också bli en slags debriefing för oss, säger han.

Även kommunens krisledning är inkopplad.

– Det är för bedömning av om det behöver aktiveras ytterligare krisstöd så som ”Posom”, säger Juha Pasma.

Posom-grupper kan aktiveras av kommuner vid stora olyckor och katastrofer, och står för ”psykiskt och socialt omhändertagande”.

Blommor och tända ljus har lämnats vid olycksplatsen i Sattajärvi där tre personer omkom och två skadades i en bilolycka. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Sattajärvi

Mer i ämnet