Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Arkivbild. Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Efter förra Gällivareutbrottet – 70 procent minskat underhållstopp

Publicerad

När Gällivare förra sommaren drabbades av en kraftig smittspridning av covid-19 pekades underhållsstoppet i LKAB:s gruva ut som en startpunkt för utbrottet. Denna sommar kommer det att bli kraftigt reducerat meddelar gruvbolaget.

Under utbrottet i Gällivare ville kommunen stoppa bussar till Gällivare, och smittskyddsläkare Anders Nystedt slog fast att utbrottet startade i gruvan. Vanligtvis är det över 1 000 personer som deltar i reparationerna och underhållet men denna gång blir det kraftigt reducerat.

– Det handlar om 60-70 procent reducering av antalet entreprenörer på plats. Vi kör två veckors underhållsstopp men koncentrationen av människor blir mindre än normalt, totalt cirka 300-400 personer, säger David Alldén, förädlingschef i Malmberget, i ett pressmeddelande.

Vid det förra utbrottet i Gällivare tvingades Region Norrbotten gå upp i förstärkningsläge och trycket på akutmottagningen i Gällivare var påtagligt. När LKAB nu reducerar underhållsstoppet kommer de att fokusera på de mest kritiska arbetena och resten ska göras under hösten när vaccinationerna tillåter.

– Det här ser vi är det bästa vi kan göra för att inte äventyra människors hälsa och våra anläggningar, säger Per Brännman, gruvchef i Malmberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.