Det är snart dags för invigning av Norrbottens länskonstmuseum i Kirunas nya stadshus.

Efter hundra år – nu invigs länskonstmuseet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I veckan invigs Norrbottens länskonstmuseum Kirunas nya stadshus. Men idén om ett konstmuseum för norrbottnisk konst i Kiruna väcktes redan för hundra år sedan.

Under tisdagen är det förhandsvisning av Norrbottens länskonstmuseum, en permanent lokal för konst i Norrbotten. Det är utställningen ”Transitions” som blir först ut. En utställning som sträcker sig över fyra våningar i Kristallen och där nyproducerade och omarbetade verk av konstnärer med anknytning till det arktiska området visas.

Idén väcktes för hundra år sedan

Det var gruvdisponenten och Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm som redan för drygt hundra år sedan väckte idén. Han ville att hans konstsamling skulle utgöra grunden för museet.  Efter olika diskussioner och utredningar har frågan stötts och blötts i flera omgångar, bland annat gällande placering och finansiering. Det var framförallt frågan om Luleå som residentstad skulle ha museet eller om det var passande att utlokalisera verksamheten.

Mobil länskonstverksamhet

2009 startade projektet Konstmuseet i Norr som en mobil länskonstverksamhet och som ett samarbete mellan Region Norrbotten och Kiruna kommun. Projektets uppgift var att tillgängliggöra konsten i Norrbottens 14 kommuner med mål att etablera ett länskonstmuseum med bas i Kiruna.

Beslut 2016

Konstmuseet i Norr övergick 2017 från projekt till kommunalförbund där medlemmarna är Region Norrbotten och Kiruna kommun.

Det tog inte lång tid efter att landsinget tog beslut i november 2016 om att Kiruna blir värd för en fast länskonstmuseum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.