Foto: Naina Helén Jåma/TT

Efter it-attacken i Kalix – viktiga system igång tidigast söndag

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun kommer inte att få igång sina viktigaste system förrän tidigast på söndag. It-attacken har drabbat samhällsservicen i kommunen hårt.

Tidigare hade man hoppats på en lösning till lördagen, men så blir det inte.

– Det är ett väldigt svårlösligt problem och vi har nu tagit in experthjälp som har varit med om den här typen av attacker tidigare. Det är en jättelik utmaning och att lösa det här innebär ett betydligt mer omfattande arbete än vad vi någonsin hade kunnat tror, säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix, till TT.

IT-attack mot Kalix kommun

Beslutet om den ändrade tidsplanen togs på fredagskvällen.

Sköts manuellt

Detta innebär att de kritiska systemen för hemsjukvården och hemtjänsten fortfarande är till största delen otillgängliga, även om man nu lyckats få tag i medicinlistor och planeringen för hemtjänsten via backup-kopior .

Det var under natten mot torsdag som kommunen utsattes för en it-attack som bland annat påverkade alla samhällsservice.

Verksamheterna har övergått till att sköta arbetet analogt, vilket enligt Maria Henriksson har fungerat bra under omständigheterna.

– Allting är igång som vanligt, det är bara det att det mesta sker manuellt i stället för digitalt.

”Minröjning”

Vad gäller arbetet med it-systemen ser det dock dystrare ut.

– Vi håller fortfarande på med vad min it-chef kallar för minröjning eftersom vi ännu inte har hittat ursprunget till den uppkomna situationen.

När hela systemet kan vara igång igen är oklart, men beräknas kunna ta flera veckor.

Angreppet var en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsvirus där hackarna låser ett datasystem med krav på lösesumma för att låsa upp det igen.

Kalix kommun har sedan tidigare meddelat att man inte kommer att betala några pengar.

Polisen rubricerar händelsen som grovt dataintrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet