Efter beslutet att slopa veganmaten – 2600 elever bjuds på veganburgare

Uppdaterad
Publicerad

Som en reaktion på Luleå kommuns beslut att sluta servera veganmat i gymnasieskolan går en lokal hamburgerkedja och en av Sveriges största veganmatbloggar ihop och bjuder alla gymnasieelever på veganburgare.

Som SVT Nyheter Norrbotten berättade förra veckan slutar Luleå kommun att servera vegankost på Luleå kommuns gymnasieskolor då man anser att maten inte är tillräckligt näringsrik. Istället hänvisas eleverna till salladsbuffén.

– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt vilket vi är skyldiga att servera enligt skollagen, sa Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun till SVT Nyheter Norrbotten.

Upprörda känslor

Just frågan om veganmatens näringsriktighet har engagerat många och i SVT:s chatt har beslutet både kritiserats och fått medhåll.

– Våra föräldrar betalar skatt för att vi ska få mat i skolan. Då ska vi inte behöva ta med oss matlådor, säger eleven My Rörling i Luleå.

”Inte supermodernt”

Även en lokal hamburgerkedja har reagerat på Luleå kommuns beslut och tillsammans med en av Sveriges största veganmatbloggar går de nu ihop och bjuder alla Luleås omkring 2 600 gymnasieelever på gratis veganburgare.

– Vi gör detta som en del av den debatt som råder just nu i Luleå kommun, hurvida man ska servera veganmat eller inte till ungdomarna, säger Kim Markström, marknadschef.

– För oss var det var självklart att någonting måste göras. Det är ändå år 2019 och det här med att inte servera veganmat i skolan känns inte supermodernt.

I ett instagraminlägg skriver hamburgerkedjan att man även erbjuder Luleås alla skolkockar en heldagsutbildning i vegansk matlagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.