Hönsboom i Gällivare – Cora fick kommunen att släppa kacklet fritt

Uppdaterad
Publicerad

Nu behöver inte gällivareborna något särskilt tillstånd för att ha höns. Det tack vare Cora Karlssons medborgarförslag ”Släpp hönsen fria”.

– Vi behöver bra mat som produceras nära och ägget är garanterat det enklaste och bästa livsmedlet vi utan problem kan producera utanför husknuten, säger Cora Karlsson som driver matprojektet Renodlat.

Men det finns vissa restriktioner enligt Gällivare kommun:

  • Enligt medborgarinitiativets förslag att flockens antal inte får överskrida 12 stycken höns, däribland max 1 tupp.”
  • Vistelsetiden utomhus för djuren får inte ske mellan 22.00 – 07.00 för att minimera olägenheter i form av ljud för närboende.
  • Gödseln ska dagligen tas omhand så att närboende inte störs. Kommunicering med grannarna bör ske för att undvika framtida klagomål och öka delaktigheten.

Hönsboom

Intresset för höns är stort i Gällivare och Cora Karlsson uppskattar att drygt 35 hönsfamiljer nu finns inom detaljplanerat område i Gällivare kommun.

Gerd Martinsson och Kenneth Sammelind har tre höns och en tupp och bor i centrala Gällivare och deras granne Christine Andersson har inte upplevt några störande moment av varken tuppen eller hönsen – tvärt om ser hon bara fördelar.

– I bland kan man få lite ägg av grannen och ibland så gödslar dem gräsmattan och tuppen gal bara på dagen, säger Christine Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.