Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du statsministern Ulf Kristersson (M) och Märta Stenevi (MP) diskutera en lagändring sedan en 8-åriga pojke i Luleå hittats död. Foto: Sveriges riksdag

Efter misstänkta mordet på 8-åringen i Luleå – statsministern öppnar för ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta mordet på en 8-årig pojke i Luleå har väckt starka känslor och lett till ett upprop om lagändring. Statsminister Ulf Kristersson (M) öppnar nu för en ny lagstiftning, vilket du hör i klippet ovan.

Det var 8 januari som polisen larmades om att sonen inte överlämnats till mamman igen efter umgänge med pappan. I bostaden hittades pojken avliden och pappan är nu anhållen misstänkt för mord på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Ett motiv som utreds just nu är en vårdnadstvist som pågått nästan hela pojkens liv. Vid tiden för pojkens död hade pappan rätt till umgänge i två timmar varannan lördag och söndag trots larm från polisen, socialtjänsten, skolan och anhöriga.

Kräver lagändring

Pojkens släktingar startade efter hans död ett upprop om en lagändring som väckt mycket uppmärksamhet i sociala medier. Barnombudsmannen, Elisabeth Dahlin, vill också se en lagändring som bland annat ger barnen ett eget ombud i rättsprocesserna.

Under en debatt i riksdagen krävde Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi, en ny lagstiftning till följd av pojkens död och statsministern öppnade för att det kan bli en lagändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.