Efter moskéattacker: polis och Säpo skärper kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tiden attacker mot moskéer i Sverige ska polisen i Norrbotten och Säpo se över hotbilden mot religiösa samlingslokaler i länet.

Polisen i Norrbotten ser just nu över om det finns en hotbild mot religiösa byggnader i Norrbotten. Bakgrunden är den senaste tidens många angrepp på moskéer i Sverige. Genom att kartlägga attackerna i hela landet hoppas polisen få ett grepp om hur omfattande hoten är.

På nyårsdagen träffades polisens nationella ledningsgrupp för att diskutera de hot och de misstänkta attacker som senaste tiden riktats mot olika moskéer. Sedan dess har polisen tagit kontakt med företrädare för de berörda muslimska samfunden och utreder misstänkta brott i berörda regioner. Dessutom samarbetar Polisen och Säpo utifrån den aktuella lägesbilden både på regional och nationell nivå.

I Luleå finns ingen moské men däremot en samlingslokal för muslimer.

– Säkerhetspolisen har det här överst på sin agenda och vi i polisen region Nord* tar det här på stort allvar, säger Micael Säll Lindahl till Västerbottensnytt.

*I polisen region Nord ingår förutom Norrbotten också Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.