Många synpunkter på moskébygge

Publicerad

Drygt 40 personer har hittills lämnat synpunkter på den moské som ska byggas på Hertsön i Luleå. Samtliga är negativa. Men en klar majoritet bor inte ens i Norrbotten.

Moskén ska ligga vid en infarterna till bostadsområdet Hertsön och inte bara användas till religiösa ändamål utan också som ett islamiskt kulturcentrum. Den kan innehålla en minaret men den blir enbart symbolisk. Några böneutrop kommer inte att äga rum, uppger islamiska föreningen som står för bygget.

Bland de 40-tal som protesterat finns bland annat dom med rädsla för att bli störda av böneutrop men några sådana blir det alltså inte.

Andra skäl som angetts är att man inte vill att muslimer ska få finnas i Sverige.

Men en klar majoritet av de som protesterat bor långt från det planerade moskébygget, framförallt i syd- och mellansverige.

Bygget skulle kunna starta till våren och beräknas kosta 40 miljoner kronor.

Merparten räknar islamiska föreningen med att de drygt 2 000 muslimerna i Norrbotten ska ställa upp med men man hoppas att någon rik arabisk shejk ska vilja stödja moskébygget.

Inga skattepengar ska användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskebygge Norrbotten

Mer i ämnet