Skiss över hur moskén skulle kunna utformas. Foto: H o J arkitekter

Nu kan nordligaste moskén byggas

Uppdaterad
Publicerad

Europas nordligaste moské kan nu bli av. ”Moskén ska bli en samlingsplats för hela Norrbotten”, säger Agse Dunyar.

Norrbottens islamiska center, NIC, har tidigare fått en markanvisning för sin planerade moské på Hertsön i Luleå. Men en för liten yta och tekniska problem gjorde att det planerade moskébygget försenades.

Tjänstemän ger klartecken

Och sedan hann markanvisningarna för byggandet rinna ut – men nu gör NIC ett nytt försök och kommunens tjänstemän har gett klartecken.

Moskebygge Norrbotten

– Det är ganska tidigt att säga något, men allt är som det ska. Nu vet vi vad vi gör, vi har en projektledare, vi kommunicerar tydligare med kommunen och förstår varandra bättre, säger Agse Dunyar.

Finns det ett stort intresse för moskén?

– Jo, vi har det ganska trångt i Luleåavdelningen och alla andra föreningar som jobbar med oss har det trångt. Det gör att moskén ska bli en samlingsplats för hela Norrbotten. Det kommer bli jättebra.

Har ni finansiering för projektet?

– Det kan man säga. Vi har skickat till fyra olika fonder som vi har fått muntliga positiva besked från och därför vågar jag inte säga att vi har fått det innan det finns på papper, säger Agse Dunyar.

Ytan dubbelt så stor

Det är tänkt att moskén ska ligga på tomten mellan Hertsövägen och Avaviksvägen. Tomten är cirka 9.100 kvadratmeter stor, nästan dubbelt så stor jämfört med förra ytan.

Beslut i ärendet ska tas på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskebygge Norrbotten

Mer i ämnet