Samson Kibrom Tesfagber och hans familj känner sig inte längre trygg i Gällivare. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Efter nazistattacken – nu flyttar familjen från Gällivare

Publicerad

Efter att Samson Kibrom Tesfagbers familjs bil blev nedklottrad och uppbränd i Gällivare förra veckan så känner familjen sig inte trygga. De har bestämt sig för att flytta från Gällivare.

Första  gången familjens bil blev vandaliserad var för två veckor sen, då den blev nedklottrad med hakkors-liknande symboler.

En vecka senare slogs vindrutan sönder. Förra veckan på tisdag kväll brann bilen och räddningstjänsten ryckte ut för att släcka. Nu har familjen fått nog och tänker lämna Gällivare.

Familjens bil eldades upp.

– Jo vi vill flytta från Gällivare, vi ska flytta till en större stad men jag vill inte säga till vilken stad för vi är rädda, säger Sambon Kibrom Tesfagber.

Känner sig inte trygg

– Förut funderade vi aldrig på att flytta från Gällivare för vi ville ha ett lugnt liv, men nu måste vi göra det, säger han.

Familjen kom till Sverige från Eritrea för sex år sedan. Sambon Kibrom Tesfagber har två jobb i Gällivare men säger att han måste tänka på familjen i första hand.

– Just nu är inte jobben viktigast utan jag måste tänka på familjens säkerhet. Den här attacken är från någon som inte tycker om utlänningar eller invandrade människor, säger han.

Inga misstänkta

Polisen i Gällivare utredde först brottet som hets mot folkgrupp men har lagt ned ärendet. Nu är rubriceringen skadegörelse och bilbrand, men just nu finns inga misstänkta. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer