Kjeld Nuis. Foto: TT

Efter OS-gulden – nu ska han slå världsrekord på isbanan i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Under de olympiska spelen i Pyeongchang i Sydkorea blev holländaren Kjeld Nuis olympisk mästare i 1 000 meter och 1 500 meter i hastighetsåkning på skridskor. Nu ska han försöka slå världsrekord i speedskating, på isbanan i Luleå.

Isbanans södra delar har stängts av på grund av förberedelser inför onsdagen då den olympiske mästaren ska göra ett försök att slå världsrekordet i hastighetsåkning.

Under måndagen var det full fart ute på isbanan, inte bara för att se till att förutsättningarna är de rätta. Utan även för att rekordet ska filmas. 

– Ja, det är full huggning här. Det är 40 stycken som håller på och filmar, förbereder, och allt möjligt. Just nu håller de på att kolla så att allting fungerar som det ska inför onsdagens rekordförsök i speedskating, säger Jan Blomqvist, arbetsledare friluftsliv vid Luleå kommun.

Snabba teståk

Tidigare idag har teståk gjorts av en annan åkare för att ta reda på förutsättningarna ute på Luleås isbana, och det går fort, väldigt fort för skridskoåkaren.

– Killen som är någon form av ”stuntman” för Kjeld Nuis ligger på 72 kilometer i timmen just nu, säger Blomqvist.

Isbanans norra sida är fortfarande öppen och till påsk kommer hela banan att vara öppen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.