Här töms den vattenfyllda och 200 meter långa kulverten på Sunderby sjukhus i Luleå. Foto: Anders Hjertström/SVT

Efter översvämningen på sjukhuset: ”Nästan allt vatten är borta”

Uppdaterad
Publicerad

En jätteläcka på Sunderby sjukhus gjorde att en kulvert på runt 200 meter vattenfylldes. Under tisdagsförmiddagen är den så gott som tömd.

– Det finns kanske tio till femton centimeter vatten kvar, säger Mikael Vänstedt, verksamhetschef för fastigheter på Region Norrbotten.

Det var på söndagskvällen som larmet kom – vattenpumparna hade slutat fungera och nu strömmade vatten in i en kulvert på Sunderby sjukhus. Runt 1,6 miljoner liter vatten läckte ut. Nu uppger verksamhetschefen för fastigheter inom Region Norrbotten att nästan allt vatten är borta.

Hur stort är skadeläget?

– Det är ett utrymme som bara består av betong, väggar, tak, golv. Det är som en 200 meter lång låda man går i där det finns olika rör och elbelysning. Det finns alltså inget känsligt där. Det som kan ha tagit skada är värmeisolering och värmerör, säger Mikael Vänstedt, verksamhetschef för fastigheter på Region Norrbotten.

”Vill inte föregå några utredningar”

Vänstedt vill i nuläget inte uppge vad den stora vattenläckan kan komma att kosta eller varför olyckan inträffade.

– Vi vill inte föregå några utredningar utan måste nu utreda vad som har hänt och vad vi kan lära oss av det.

De vattenpumpar, som av någon anledning aldrig startade, fungerar på så sätt att de automatiskt ska känna efter när de behöver slås på. När pumparna sedan startat slås de av när vattnet nåt en lägstanivå.

Sunderby sjukhus har två våningar som ligger under marken och är beroende av dessa pumpar.

Ligger sjukhuset på en problematisk plats när sådant här kan inträffa?

– Sunderbyn ligger i ett låglänt område mot älven och ja, det är en risk när delar av byggnaden ligger under grundvattnet. Då måste man hantera det med pumpar, säger Mikael Vänstedt, verksamhetschef för fastigheter på Region Norrbotten.

Han fortsätter:

– När man väljer plats åt ett sjukhus så är det mycket som ska räknas in. Det ska ligga nära stora vägar, ha bra infrastruktur, finnas mycket utrymme och inte ligga för nära fastigheter så helikoptern stör. Det är en avvägning man måste göra och har gjort i detta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.