Personalen har återvänt till sina arbetsplatser efter hotet mot socialförvaltningen i Luleå. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Efter spränghotet: Personalen är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

I dag återvände personalen till sina arbetsplatser efter hotet mot socialförvaltningen i Luleå. Hotet ledde till att hela huset fick tömmas och 150 anställda lämna lokalerna.

– Igår kväll kom beskedet att alla kunde återvända till sina arbetsplatser så nu är vi tillbaka, säger Carin Johansson, tillförordnad verksamhetschef vid socialförvaltningen i Luleå kommun.

Mannen som är misstänkt för hotet greps på torsdagen och sitter anhållen.

”Skulle spränga hela huset”

Det var på torsdagsförmiddagen som socialförvaltningen stängde sina lokaler efter att ha fått ett telefonsamtal av en man, känd av socialförvaltningen,  som hotade med att ”spränga hela huset”. Alla 150 anställda på socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå evakuerades efter det hot som riktades mot individ-och familjeomsorgen.

– Oavsett om personen är känd av oss eller inte, så gör vi samma säkerhetsbedömning vid den här typen av hot. Säkerheten går alltid först, säger Carin Johansson.

Praktiska konsekvenser

Är ni trygga nu?

– Ja, det är vi. Nu går vi uppföljningar både för att se hur personalen mår och för att se om vi ska vässa våra säkerhetsrutiner ytterligare, säger Carin Johansson.

Att all personal var tvungen att avbryta arbetet när hotet kom innebär en del praktiska problem som nu måste tas itu med:

– Vi har klienter som inte har fått komma den tid som var planerad och de måste få nya tider, säger Carin Johansson.

Bombhot vanligare

Även i maj förra året utsattes sociaförvaltningen i Luleå för hot.

–  Jag har jobbat väldigt länge inom socialtjänsten och jag kan uppleva att vi har en annan hotbild än för 20 år sedan. Förr fanns det knappast några bombot, men nu har de blivit vanligare, säger Carin Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.