En rektor i Pajala godkände att föräldrar höll sina barn hemma från föreställningen ”Lust” – en teater som handlar om tre ungdomar som under ett sommarlov träffas för första gången och som utvecklas till ett triangeldrama. Bilden är en pressbild från Pantomimteatern. Foto: Leonard Stenberg

Elever hölls hemma från hbtqi-teater i Pajala – godkändes av rektor

Uppdaterad
Publicerad

Trots skolplikt godkände en rektor i Pajala att föräldrar höll sina barn hemma från skolan på grund av en teaterföreställning med hbtqi-tema.

Det var i fredags som SVT berättade om politikern Magnus Gustafsson, Kristdemokraterna i Pajala, som i ett inlägg på sociala medier uppmanade föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan. Anledningen: en teaterföreställning med hbtqi-tema.

Magnus Gustafsson var ordförande i valnämnden för Kristdemokraterna och även ersättare i den lokala partiavdelningsstyrelsen men har nu frånsagt sig samtliga uppdrag. 

Rektor godkände

Nu visar det sig att Roger Kero, rektorn på F-9 skolan, Gårdsbyskolan i Korpilombolo, gav sitt godkännande att hålla barnen hemma – trots att han i fredags sa till SVT att ”Det är skolplikt som gäller och det är anmärkningsvärt att en politiker uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma.”

Stämmer det att du gett din tillåtelse? 

– Ja, och de barnen som varit hemma har fått hemundervisning. De har gjort annat skolarbete som inte är kopplat till föreställningen, säger han. 

Inte första gången som det görs undantag från skolplikten 

Roger Kero menar att det är viktigt att det finns en tillit mellan skolan och föräldrarna i den här typen av frågor och att det oftast går att lösa.  

– Det är inget som vi kan göra något åt. Föräldrar kan hålla sina barn hemma, något som bland annat förekommit när det varit dans i skolan och vid luciafiranden. 

Extra starka skäl  

Leif Rönnbäck, skolchef i Pajala säger till SVT att det är skolplikt som gäller men att rektor kan bevilja hemundervisning i undantagsfall. 

– En elev kan i undantagsfall befrias från obligatoriska inslag i undervisningen om vårdnadshavaren begär det och det finns extra starka skäl. Det är i sådana fall något som endast får ske enstaka tillfällen per läsår. 

Räknas en teaterföreställning med hbtqi-tema som “extra starka skäl?” 

– Det är rektorn som beslutar om det. 

Har du förtroende för Roger Kero som rektor? 

– Jag har förtroende för alla rektorer och lärare och all skolpersonal. 

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. De grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Hbtqi ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

RFSL erbjuder en utbildning i arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv. Efter genomförd utbildning får kunden ett hbtqi-certifika

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.