KD-topp i Norrbotten stöttar partikollegan efter hans uttalande

Uppdaterad
Publicerad

KD-politikern Magnus Gustafsson i Pajala uppmanade föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan på grund av en teaterföreställning. Partikollegan Stig Töyrä, partidistriktsordförande i Norrbotten menar att Gustafsson agerade som förälder, inte som politiker.

Enligt Stig Töyrä har Magnus Magnus Gustafsson varit förtroendevald men han har sagt upp sig vilket ska ha skett före hans publicering på sociala medier.

Magnus Gustafsson var ordförande i valnämnden för Kristdemokraterna, och även ersättare i den lokala partiavdelningsstyrelsen i Pajala.

Paritet har ingen åsikt

Stig Töyrä menar att det är upp till föräldrar och skolan om elever ska vara hemma från aktiviteter så som teatrar med hbtqi-tema.

– Det är inget som vi i partiet har att göra med. Vi har en hållning och den får vi från Stockholm, säger han.

Förespråkar en finsk modell för skolan

Personligen så menar han att han själv hade sett en modell likt den i Finland där det råder läroplikt och inte skolplikt.

– Nästan de flesta länder har läroplikt före skolplikt för våra barn och människor är väldigt olika, skolan är inte optimal för alla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.