Entreprenören i Gällivare: ”Det är människor som Tahira som behövs här”

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Elisabeth Landby var den första som anställde Tahira Masood i Gällivare. Hon är upprörd över att Tahira ska utvisas.

– Jag förstår inte hur vi skulle klara det utan arbetskraftsinvandringen, säger Elisabeth Landby.

Elisabeth Landby driver både städfirma och saneringsfirma på orten och anser att Malmfältens befinner sig i en bubbla med både positiva och negativa effekter. Den positiva anser hon är att området nästan saknar arbetslöshet medan den negativa är att det är svårt att rekrytera personal.

– Vårt företag expanderar och därför håller jag nästan dagligen anställningsintervjuer. Det är jättemånga invandrare som söker jobben och än bättre, eller värre, kommer det att bli med alla nya satsningar som görs i Malmfälten, säger Elisabeth Landby.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Världens största vätgaslager och miljardsatsningar

Satsningarna som hon syftar på är bland annat etableringen av Hybrits demonstrationsanläggning och LKAB:s 400-miljarderssatsning för att kunna producera koldioxidfri järnsvamp.

Det är i ljuset av dessa satsningar som Tahira Masoods utvisning är extra upprörande för vännen och tidigare arbetsgivaren Elisabeth Landby.

Hör vad det är som gör Elisabeth så upprörd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Mer i ämnet