Foto: SVT

Dystert besked för folkinitiativet från förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har valt att gå på samma linje som barn- och utbildningsförvaltningen. Överklagan handlade om att de beslut som tagits när det gäller att stänga ned skolor i Luleå kommunen, istället skulle ha tagits i kommunfullmäktige.

Det var den 24 april i år som barn- och utbildningsnämnden bestämde att stängda Kyrkbyskolan, Vitåskolan och Borgmästarskolan samt förskolorna Jämtögården, Ängesbyn och Karlsvik.

Folkinitiativet och oppositionspolitiker överklagade beslutet då de tycker att  beslutet skulle ha tagits i kommunfullmäktige istället.

Skolbesparingar i Luleå

I förvaltningsrättens slutsats står det:

”Förvaltningsrätten anser att det som utgångspunkt måste ligga inom BUN:s beslutsområde och befogenhet att besluta om vilka skolor och förskolor som ska användas för att verksamheten ska kunna bedrivas i enlighet med skollagen.

Med hänsyn till kommunens storlek innebär de överklagade besluten, sammantaget eller var för sig, inte sådana omfattande förändringar av skolstrukturen att ärendet kan anses ha sådan principiell beskaffenhet eller vikt för kommunen att endast kommunfullmäktige haft behörighet att besluta i ärendet.

BUN har heller inte fattat beslut om nedläggning av skolor i strid med tidigare beslut från kommunfullmäktige. BUN har därmed inte överskridit sin befogenhet. Det överklagade besluten ska inte mot denna bakgrund, eller mot bakgrund av vad som i övrigt anförts av klagandena upphävas på någon av de grunder som anges i 13 kap. 8 § KL. Överklagandena ska därför avslås.”

– Förvaltningsrätten har gått på samma linje som barn- och utbildningsförvaltningen och har gett oss rätt på varje punkt, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet