Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bybon Eva Beckman berättar i videon ovan om hur hon hamnar mittemellan den nya vägen och dagbrottet. Foto: Thommy Johansson/SVT

Eva får nya gruvan bakom knuten – måste lämna hemmet: ”Sorgset”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Beckman i Liikavaara har ännu inte hittat en likvärdig lantbruksfastighet, vilket gör att hon fortfarande bor kvar på platsen trots det planerade dagbrottet. – Det är frustrerande och sorgset. Jag vill bo här.

Aitik Boliden vill öppna en ny gruva 2023 i Liikavaara. Gruvan blir ett dagbrott som kommer att vara, när gruvan stängs om åtta år, cirka en kilometer långt, 500 meter bred och cirka 200 meter djup. Det planerade dagbrottet kommer att påverka, och har redan påverkat, en rad olika människor som bor och vistas i området samt att E10:an som måste dras.

Syn inför domstolsförhandlingar

I dag var mark-och miljödomstolen på plats i Liikavaara i Gällivare kommun, där dagbrottet ska ligga, för en så kallad syn. Därför vill domstolen se hur området ser ut.

En annan som var på plats var bybon Eva Bäckman. Hon är en av dem som måste flytta på sig men har svårt att hitta ett likvärdigt hus. I videon ovan berättar hon om hur det känns att tvingas bryta upp från en plats hon gärna vill bo på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer