Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Brodin, ansvarig för målet, berättar i videon ovan om varför det är viktigt att uppsöka platsen för det planerade dagbrottet. Foto: Thommy Johansson/SVT

Domstol på plats i Gällivare – synar platsen för Aitiks nya dagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Aitik Boliden vill öppna en ny gruva i Liikavaara i Gällivare kommun, vilket innebär att två byar måste tömmas. Under onsdagen var mark-och miljödomstolen på plats för en så kallad syn inför domstolsförhandlingarna som inleds i slutet av januari nästa år.

Gruvbolaget har tidigare ansökt om bearbetningskoncession hos Bergstaten för Liikavaara, vilket innebär att man får rättigheten att bryta mineraliseringen. Man har även sökt miljötillstånd hos mark-och miljödomstolen och i dag är tillförordnad chefsrådman på plats i Liikavaara för att titta hur platsen ser ut.

– Vi vill se med egna ögon och få upplevelsen och kunna ställa frågor. Annars blir det bara en pappersprövning, säger tillförordnad chefsrådman Katarina Brodin som är ansvarig för målet.

I videon ovan får du veta mer specifikt vad de tittar på och vilka möjliga konflikter som finns.

Beräknad livslängd – bara åtta år

Den nya gruvan planeras att öppna 2023 men kommer inte att innebära produktionsökning eller fler arbetstillfällen utan enbart att man vill säkerhetsställa produktionen.

Liikavaaragruvan blir ett dagbrott som kommer att vara, när gruvan stängs om åtta år, cirka 1 kilometer långt, 500 meter brett och cirka 200 meter djupt. Vecka fyra, alltså i slutet av januari, inleds domstolsförhandlingarna kring det planerade dagbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer