Foto: SVT

Lavinexpert: Därför är prognoserna olika

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det egentligen för skillnad mellan en prognos för lavinfaran i ett större område i fjällen och lavinrisken inom ett skidområde i en skidanläggning?

I ett skidområde inom en anläggning arbetar skidpatrullen dagligen med inspektion av skidområdet, därefter bedömer de hur stor risk det är för laviner. De graderar risken med en siffra på den femgradiga lavinskalan som information till skidåkaren.

– Skidpatrullen bedömer risken utifrån vad de har för problem innanför skidanläggningen, säger Mattias Hellgren Drift och säkerhetschef STF Nuolja.

De kan ha utfört bekämpning av snön för att minimera den lavinfaran som finns.

Lavinfara i fjällen

Naturvårdsverkets Lavinprognoser.se visar en prognos om lavinfaran i ett större område i fjällvärlden. Det är insamlade observationer från lokala experter som sen sammanställs till en prognos för de närmaste dagarna.

– En prognos är en bedömning av den förväntade lavinfaran för området som till exempel mellan Abisko till Riksgränsen. Den gör man genom att man samlar in fakta om snöns beskaffenhet, väder och vind utanför skidanläggningarna, säger Hellgren.

TV: ”Fundera på vilka risker du är villig att ta”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.