Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vännerna Erik Lundberg och Samuel Berggren mata lavskrikorna vid Byskeälven utanför Arvidsjaur och berätta om pensionärsnöjet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Se männen som talar med fåglar – Samuel i Arvidsjaur: ”Dyrt men bjuder gärna på smörgåsbord”

Publicerad

Arvidsjaurborna Erik Lundberg och Samuel Berggren är fågelentusiaster. Flera gånger i veckan åker de till Byskeälven för att prata och mata fåglarna som bara blir fler. 

– Det blir ganska dyrt att mata fåglarna, men jag kan inte ta med mig något till andra sidan och därför bjuder jag gärna på smörgåsbord, säger Samuel Berggren. 

För fem år sedan blev Erik Lundberg från Arvidsjaur pensionär och då tog hans intresse för fåglar fart.

– Som pensionär ska man göra något för att hålla sig fräsch. Att sitta framför teven och vänta på sista vilan är inte bra. Jag var ganska duktig på bild som barn. Sedan har jag alltid varit intresserad av fåglar, djur och naturen, säger han.

En jakt på motiv

Erik Lundberg är inte den enda som matar fåglarna i närheten av Byskeälven. Även Samuel Berggren åker gärna ditt för att träffa sina djurvänner. 

– Här bedriver vi någon form av jakt.  Vi jagar fina bilder och till skillnad från andra jakter så får fåglarna behålla sina liv, säger Berggren. 

”Smörgåsbord kanske ger en prick i himlen”

Under hösten, innan vintern kommer, kan vännerna Lundberg och Berggren tillbringa halva dagen med att mata fåglarna, som är relativt dyra i drift. 

–  Under tiden som vi sitter och pratar med fåglarna så måste vi fylla på fågelmatarna. Fåglarna är kostsamma, men man kan inte ta med sig något till andra sidan. Det är lika bra att bjuda fåglarna på smörgåsbord för då kanske man får en prick i himlen, säger Samuel Berggren. 

Vilka fåglar är det ni matar? 

– Nu matar vi mest talltitor och lavskrikor, men det börjar komma även gråsiskor, tofsmesar och nötväckor som vill ha mat, säger Samuel Berggren till SVT. 

I klippet ser du när vännerna matar de oskygga lavskrikorna vid Byskeälven. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.