Cristina Casplin och sambon Ulf Jonsson trodde inte att det var sant när de såg tolv havsörnar ute på Furufjärden. Foto: Ulf Jonsson

Mäktiga synen på Furufjärden – hel flock med havsörnar

Publicerad

När Cristina Casplin och sambon Ulf Jonsson klev ut på altanen fick de gnugga sig i ögonen. Långt ut på Furufjärdens is mellan Luleå och Råneå satt en stor flock med havsörnar.

Cristina Casplin och sambon Ulf Jonsson bor naturskönt i Gussö som ligger vid Furufjärden. Paret har ett stort fågelintresse och brukar också besöka många olika platser för att spana efter fågel. Bland annat har de åkt cirka 60 mil upp till Andöya i Nord-Norge för att se havsörn.

– Som mest har vi sett åtta stycken där samtidigt, berättar Ulf Jonsson.

”Herregud vilken upplevelse”

Den här gången behövde de inte åka en meter. När de klev ut på altanen i huset kunde Ulf Jonsson se flera svarta prickar ute på isen. Han trodde först att det var pimpelfiskare men när han hämtade kikaren såg han att det var en flock med havsörnar som hade satt sig tillrätta.

En efter en anslöt och till sist var det hela tolv örnar där samtidigt vilket är högst ovanligt.

– Herregud vilken upplevelse, utbrister Christina.

Merparten var unga örnar.

– Vi tänkte att de har de väl samlats ett gäng ungpojkar som drar kusten upp tillsammans. Det var fantastiskt att se, fortsätter hon.

Fick plocka fram kamerorna igen

Ulf håller med sambon:

– Ja, det satt i hela dagen. Vi tog sedan en runda med bilen för att fota lite andra fåglar och precis när vi kom tillbaka och skulle lasta ur bilen kom det en från sjön som satte sig i den högsta smala grantoppen så det var bara att plocka fram kamerorna igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.