Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren och advokaterna om det avlyssnade samtalet mot de två männen. Foto: SVT Grafik och Polisens förundersökning

Långt fängelsestraff för sprängmannen i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren i Haparanda som förvarade elva ton sprängmedel utan tillstånd döms till ett långt fängelsestraff. Kompanjonen från Västernorrland döms till fyra års fängelse.

Det var i november förra året som polisen slog till mot en företagslokal i centrala Haparanda.

Elva ton sprängmedel hittades i vanliga containers. Enligt MSB skulle ett ”worst-case”-scenario ha lett till oöverblickbara konsekvenser.

Företagaren, en man i 70-årsåldern, åtalades för att ha haft sprängmedlet utan tillstånd. En man i 40-årsåldern från Västernorrland åtalades för att ha sålt sju ton utan tillstånd till mannen.

Bevisning: Avlyssnat samtal

Åklagaren yrkade i rätten på fängelse för duon. En del av bevisningen var ett avlyssnat telefonsamtal.

– Du vi har ett annat problem. Polisen har gjort tillslag hos mig om dynamiten, hörs den äldre mannen säga i början av samtalet.

Sprängdomen har fallit

Under fredagen meddelade Haparanda tingsrätt sin dom: Den äldre mannen döms till fängelse i fem år och den yngre till fyra år.

Brotten bedöms som synnerligen grova. Rätten anser att åklagaren visat att brottet har varit av särskilt allvarlig art på grund av bristerna i förvaringen samt de stöldrisker som förvaringen inneburit.

Männen har förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.