Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bilder från förundersökningen och hör åklagaren Rickard Finnberg. Foto: Polisen

Två åtalas efter polisens jättebeslag av sprängämnen i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern åtalas för att ha förvarat elva ton sprängmedel utan tillstånd nära centrala Haparanda. Enligt MSB skulle ett ”worst-case”-scenario ha lett till oöverblickbara konsekvenser.

Det var under november förra året som polisen slog till mot mannens företagslokal i Haparanda. Där hittade polisen elva ton civila sprängmedel som han inte längre hade tillstånd för.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har förvaringen flera brister som inte uppfyller lagstiftningens krav.

Bland annat förvarades sprängmedel i vanliga containrar med hänglås, åskskydd saknades och det fanns ett bristande brandskydd.

”Skulle orsaka förödande skador”

Sprängmedlet förvarades heller inte på ett tillräckligt avstånd. En detonation hade därmed lett oöverblickbara konsekvenser.

– Även om sprängämnet skulle detonera i två eller tre explosioner skulle det orsaka förödande skador i området, skriver MSB i ett yttrande.

Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) skulle en detonation av cirka 10 ton sprängmedel totalförstöra omgivningen och människor skulle riskera allvarliga skador.

MSB konstaterar dock att det inte var särskilt sannolikt att en sådan olycka skulle inträffa, personer som rört sig i området ska alltså inte ha svävat i direkt livsfara.

Duo riskerar fängelsestraff

En man i 40-årsåldern är även misstänkt för att utan tillstånd ha sålt 7,5 ton av sprängmedlen till den äldre mannen.

Båda männen, som sitter häktade mot sitt nekande, åtalas för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Duon riskerar fängelse om de blir dömda.

– Minimistraffet vid tidpunkten när det här beslagets gjordes var fyra år fängelse, säger senior åklagare Rickard Finnberg.

Under flera decennier har mannen i 70-årsåldern dömts för en lång rad brott. Han är bland annat dömd för att ha hotat att spränga personal på Kronofogdemyndigheten.

I klippet hör du åklagaren om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.