Vinnarna av Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens landsbygdsutmärkelser. Övre raden fr v: Andreas Bergmark, Ola Hortlund, Lennart Strömberg. Mellersta raden fr v: Robin Karlsson, Johan Malmström, Inkku Tamma, Sara Hortlund, Rolf Söderström. Nedre raden fr v: Fredrik Jonsson och Gun Fabricius. Foto: Hushållningssällskapet

Får pris som landsbygdens främsta

Uppdaterad
Publicerad

I mer än 200 år har Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten uppmärksammat duktiga företagare och landsbygdsgärningar. Under lördagen var det dags igen att hålla traditionen vid liv och premiera årets bästa landsbygdsinsatser.

Hushållningssällskapet delar ut flera priser och tre gick till Norrbotten. Till årets lantbruksföretagare utsågs Sara och Ola Hortlund i Lillpite.

– Det är hårt jobb att vara lantbrukare, men vi tycker det är väldigt tillfredsställande. Det här visar att det finns fler som tycker att det vi gör är bra och bekräftelse är alltid roligt, säger Sara Hortlund.

Beundrade landshövdingen

Ragnar Lassinanttis kulturpris gick till slöjdaren Johan Malmström från Pajala. I ett pressmeddelande från Hushållningssällskapet så berättar han att det känns väldigt speciellt att få priset:

– Det var en man jag beundrar, han var mer än bara en landshövding, han var en statsman. Han behandlade alla lika, oavsett om det var Finlands president Urho Kekkonen eller en tant med en ko i Karungi.

Priset för insatser inom gröna näringar gick till bärodlarna Rolf Söderström och Gun Fabricius i Sikfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.