Tobias Anttila, insatsledare vid polisen i Norrbotten, är nöjd med insatsen då fem män greps för sexköp. Foto: SVT

Stor polisinsats i Norrbotten – fem gripna för sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har gripits i samband med att polisen i Norrbotten har utbildat sig sig i arbetet mot prostitution och människohandel.

– Det var en lyckad insats och vi kommer att fortsätta arbetet mot prostitution och människohandel i linjearbetet, säger Tobias Anttila insatsledare vid polisen i Norrbotten.

Under en vecka har poliser i  Norrbotten varvat teori och praktik för att utbilda sig rörande prostitution och människohandel. Fem personer greps till följd av utbildningsinsatsen.

Syftet med insatsen var dels att utbilda poliser i länet i att hitta och lagföra sexköpare men även att hjälpa sexköpare och säljare att sluta med sina företeelser.

Slog till på tre orter

De utsatta kvinnorna som påträffats har varit i åldrarna 18-55 år, de är från Sverige men även resande utsatta utländska kvinnor.

– Vi har lokala tjejer i Norrbotten som prostituerar sig regelbundet och det kommer lika regelbundet hit utländska tjejer som vet att det finns en efterfrågan, säger Tobias Anttila.

Kvinnorna har för polisen berättat att de kan få upp emot 15-30 samtal per timme.

De män som påträffats har varit i åldrarna mellan 21-54 år. Företrädesvis svenska män i familjeförhållanden. Insatsen har ägt rum i Gällivare, Luleå och Skellefteå.

– Samtliga involverade har erkänt och ärendena kommer att redovisas till åklagare för beslut, säger Tobias Anttila.

Dagsböter är den vanligaste påföljden även om fängelse finns i straffskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.