Av de prostituerade i Norrbotten som ingår i kartläggningen är 50 kvinnor, tre män och en transperson.

Kartläggning visar: ”Minst 54 prostituerade i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens kartläggning visar att det finns 54 prostituerade i Norrbotten som säljer sexuella tjänster via annonser på nätet. Därför inleds nu en kampanj för att få sexköparna att tänka om.

De fyra nordligaste länsstyrelserna har tillsammans beställt och bekostat en stor kartläggning av omfattningen av prostitution i länen.

Under 2017 lokaliserades 119 annonser på sociala medier där sexuella tjänster erbjöds i Norrbotten och då främst på hotell i Luleåområdet.

SEXHANDEL I LULEÅ

54 prostituerade

När annonserna analyserats visade det sig att det handlade om 54 prostituerade – 50 kvinnor, tre män och en transperson.

”Men det verkliga antalet är med största sannolikhet större. Dessa siffror visar enbart öppna annonser och profiler på internet och bör därför ses som ett minimiantal”, skriver länsstyrelsen. 

– Det är klart att det är många och att det är ett problem. Det är en brottslig handling att köpa sexuella tjänster. Det är inte okej på något sätt att man köper en annan människa, säger Lisa Lindström, utvecklingsledare på länsstyrelsen och fortsätter: 

– Nu måste vi försöka få sexköparna att tänka om och minska efterfrågan. Vi ska påminna dem om att sexköp är olagligt, säger Lisa Lindström, utvecklingsledare på länsstyrelsen, 

”Mår psykiskt dåligt”

Men myndigheten riktar också in sig på att hjälpa de prostituerade som enligt kartläggningen ofta har psykiska problem och sexuella trauman under barndomen bakom sig.

– Många prostituerade är i behov av psykologiskt stöd och där finns det en utvecklingspotential för många av kommunerna i Norrbotten. Det är viktigt att det finns verksamheter dit man kan söka sig om man vill få hjälp att  komma ur prostitution, säger Lisa Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SEXHANDEL I LULEÅ

Mer i ämnet