Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsaffären mellan Lindbäcks Byggs och Piteå kommun är skatteplanering. Det menar finansläraren Peter Lindberg vid Högskolan i Gävle. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Finansexperten om Piteås upplägg med dotterbolag: ”Skatteplanering”

Uppdaterad
Publicerad

I fastighetsaffären mellan Lindbäcks Byggs och Piteå kommun användes ett nystartat dotterbolag för att föra över fabriken i Öjebyn. Peter Lindberg, lärare i företagsekonomi, beskriver upplägget som laglig skatteplanering.

– Den enda anledning är att undvika skatt, säger Peter Lindberg.

När Piteå kommun köpte Lindbäcks Byggs fabrik i Öjebyn startades ett nytt dotterbolag som enbart innehöll fastigheten och en skuld till Lindbäcks Bygg. Piteå Näringslivsfastigheter köpte sedan upp alla aktier i dotterbolaget och Lindbäcks bygg fick den uppskrivna skulden.

Experter inom kommunallagen har på flera punkter dömt ut affären som olaglig eftersom det kan ses som direkt stöd till ett företag. När det gäller själva upplägget med ett dotterbolag menar finansläraren Peter Lindberg vid Högskolan i Gävle att just det däremot är lagligt, och han har sett andra kommuner använda det.

– Det är egentligen endast skattekonsekvenser som det här handlar om. Sen är det naturligtvis ett enklare sätt att överlåta fastigheter för det blir stämpelskatt om man tänkt sälja fastigheten igen. Men huvudpoängen brukar vara att undvika reavinstskatt för säljaren

Utredning vill täppa till hålet

Upplägget är det vanligaste sättet att göra fastighetstransaktioner av kommersiella byggnader, men en statlig utredning har föreslagit att täppa till det hålet.

– Man kan ha synpunkter på det här och det har vissa riksdagsledamöter haft, men det är laglig skatteplanering där enda poängen är att undvika skatt, säger Peter Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.