Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Linda Rosén, vd för Piteå Näringsfastigheter, försvara fastighetsaffären som kommunen gjort med byggbolaget Lindbäcks Bygg. Foto: Filip Hannu, SVT/Jimmy Bäckström, SVT

Kommunala vd:n i Piteå om skatteplaneringen: ”Nyckelordet är laglig”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå Näringsfastigheter, PNF, köpte Lindbäcks byggs fastighet i Öjebyn genom ett nystartat bolag. Upplägget är väldigt vanligt vid fastighetsförsäljningar för att undvika skatt.

– Jag ser inga konstigheter i att man gör något som är tillåtet, säger PNF:s vd Linda Rosén.

När Piteå kommun köpte Lindbäcks byggs fastighet i Öjebyn 2020 startade Lindbäcks ett nytt bolag som enbart innehöll fastigheten och en skuld på 110 miljoner kronor till Lindbäcks bygg.

Piteå kommun köpte sedan via Piteå näringsfastigheter alla aktier i det nystartade bolaget och blev ägare till fastigheten, och Lindbäcks fick sina pengar genom att skulden betalades. Enligt finansläraren vid Högskolan i Gävle, Peter Lindberg, är detta ett vanligt sätt vid fastighetsaffärer med syfte att undvika skatt.

– Det är tillåtet, det är normalt, och är det vanligaste sättet att göra när man säljer fastigheter mellan varandra, säger Linda Rosén.

Den kommunala vd:n ser inte några problem i att kommunen är en aktörer i ett upplägg för att undvika skatt vilket du hör mer om i klippet ovan.

”Bra avtal”

Två experter inom kommunallagen har dömt ut affären med Lindbäcks bygg som olaglig men vd:n menar att Piteå näringsfastigheter följer sina stadgar. Rosén säger även att priset för fastigheten var gynnsamt för kommunen.

– Vi har köpt fastigheten till ett pris under marknadspriset, vi har en hyra och ett avtal där vi gör en fin vinst varje år.

Vd:n säger också att den långa avtalstiden där Lindbäcks står för underhålls, el och fjärrvärme tryggar kommunens inkomster i dotterbolaget som nu äger fastigheten.

– Vi gör en fin vinst på hyresavtalet och Lindbäcks står för alla risker. Det är en bra affär för PNF helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.