Hör flygplatschefen Andreas Fredriksson berätta mer om varför fjärrstyrningen är så viktig för ambulansflygen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Fjärrstyrningen viktig för att kunna hålla öppet för ambulansflyg

Publicerad

Öppettiderna på flygplatsen i Kiruna kommer inte längre att vara något problem när man går över till fjärrstyrd flygledning.

– Det här säkerställer vår högst prioriterade uppgift: att kunna landa och starta ambulansflyg hos oss, säger flygplatschefen Andreas Fredriksson.

Det har varit brist på utbildade flygledare under en längre tid på den statliga flygplatsen i Kiruna. För två somrar sedan blev bristen akut och Luftfartsverket (LFV) fick problem att bemanna dygnet-runt-beredskap för ambulansflyget.

När flygledningen flyttas till Arlanda är det problemet ur världen.

Tekniken används på andra flygplatser

Ambulansflyget är tillsammans med reguljärflygen flygplatsens viktigaste kunder, enligt flygplatschefen.

– Jag ser det som ett viktigt steg för Kiruna Airports tillgänglighet att få in den här tekniken, säger han.

Tekniken med fjärrstyrning används på några få platser i världen. Sedan 2015 fjärrstyrs flygplatsen i Örnsköldsvik från Sundsvall. LFV planerar att förutom Kiruna fjärrstyra även Sturup i Malmö, Umeå och Östersund från Arlanda. Detta ska vara klart före utgången av 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.