Se när det första planet i Kiruna landar med fjärrstyrd flygledning i videon ovan – och möt de tre flygledarna som nu ska göra andra saker. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här landar det första planet i Kiruna med fjärrstyrd flygledning

Uppdaterad
Publicerad

Planet var drygt tio minuter sent, men i övrigt gick den första landningen klockrent med tanke på att flygledningen satt 130 mil söderut.

Samtidigt var det sista arbetsdagen för flygledarna i tornet i Kiruna.

Flygledarna Anne Stöckel, Annikka Sandberg och Karolina Kemi var på plats i tornet när SAS-planet från Arlanda kom in via vid tröskel 21 och tog mark på rullbanan.

Men de kunde bara stå och titta på. För första gången sedan flygplatsen invigdes 1960 sköttes anropen från en annan plats.

”Det är vemodigt”

Den nya fjärrflygledningen vid Arlanda har planerats sedan 2016 och under tisdagen var det premiär.

– Det känns vemodigt. Det är en epok som försvinner härifrån, säger Anne Stöckel.

Olika framtidsöden för flygledarna

För hennes del blir det några månader på Arlanda innan hon tar pension till hösten. Hon ska fortsätta jobba mot Kiruna flygplats, men så att säga på distans. Annikka sandberg tar ut komptid, semester och går sedan i pension.

För Karolina Kemi ser det mer ovisst ut.

– Jag är uppsagd och ska börja leta ett nytt jobb. Vi får se vad det blir.

Se hur det såg ut vid den historiska fjärrstyrda landningen från tornet i Kiruna i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.