Emy Suorra, aktiv i både Fältbiologerna och Skogsupproret, berättar att fler aktivister är på väg för att protestera mot Sveaskogs avverkning på renbetesmarker. Foto: Privat

Fler aktivister till Norrbotten för att stoppa skogsavverkning

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsförbundet Fältbiologerna har anslutit  sig för att hindra skogsavverkning på renbetesmarker i Norrbotten och de befinner sig i Paharova där polisen slog till  mot aktivisterna klockan fyra på tisdag morgon.

– Vi har minst sju personer på plats och fler är på väg, säger samiska aktivisten Emy Suorra, verksam i både Fältbiologerna och Skogsupproret.

Fältbiologerna satsar 50 000 kronor på att stödja protesterna mot Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Paharova i Överkalix och man stödjer också protesterna som pågår i Tärendö i Pajala kommun. Pengarna går bland annat till att betala resor för dem mellan 16 år och 25 år som vill delta i protesterna.

– Det här är en av våra största aktioner under de senaste tio åren. Vi är radikala men fredliga, säger Emy Suorra.

”Alla ska inte sitta i ett träd”

I Paharova har nu flera medlemmar fått uppleva nattens och morgonens polisinsatser. 

Många av era medlemmar är unga, hur ser du på att ni uppmuntrar till  aktioner som leder till att polisen kommer?

– Vi har både kurser och handlingsplaner för hur vi ska agera för att inte riskera säkerheten eller få juridiska problem. Vi sätter aldrig de yngsta längst fram i en blockad och vi är noga med att man kan ta olika roller. Någon kanske inte ska sitta i ett träd utan laga maten, till exempel, säger Emy Suorra.

”Skövlingen har gått för långt”

Fältbiologerna protesterar mot vad organisationen kallar ett brott mot både samers mänskliga rättigheter och Sveriges miljömål, då man hävdar att Sveaskog har beslutat att avverka skogar utan samebyarnas godkännande.

– Skövlingen av våra marker har gått så långt att vi själva måste stå och skydda skogen där Sveaskogs maskiner förstör renbetesland med oersättliga kulturvärden. Vi går in i detta som om det gällde liv och död – för det är precis det som det gör, säger samiska aktivisten Emy Suorra, aktiv i både Fältbiologerna och Skogsupproret.

Blockaden, som pågått sedan fredagen i förra veckan, arrangeras av Skogsupproret (ett samarbete mellan samiska aktivister och Extinction Rebellion) på renbetesmarker tillhörande Ängeså och Tärendös samebyar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer