Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler norrbottningar ringer 1177 – arbetsgivare vill sätta anställda i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler norrbottningar hör av sig efter att coronaviruset fått stor spridning i världen. Den här veckan har var tredje samtal till 1177 och vårdchatten Digitalen handlat om viruset.

Coronaviruset sprider sig runt om i världen och även Sverige har fått flera nya fall. Ingen smitta har dock rapporterats i Norrbotten ännu. Och i takt med att smittan får allt större fäste – så ökar oron. Enligt enhetschefen på 1177 i Region Norrbotten, Annelie Vallström, har antalet samtal ökat med 33 procent jämfört med samma vecka förra året.

– Det är nu toppen har kommit, säger hon.

Oroliga arbetsgivare efter utlandsresor

Hon berättar att oron är väldigt varierande. En del ringer för att de är rädda för att bli smittade, andra känner sig krassliga och är oroliga att det är corona som man har fått. Även arbetsgivare ringer och är oroliga när någon av deras anställda besökt en riskzon – och vill helst sätta dem i karantän.

– Det behöver inte ens vara så att de har varit i en riskzon. Utan bara om de har varit i Italien så vill man sätta dem i karantän, säger Anneli Vallström, enhetschef på 1177 vid Region Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet