Här försöker elbolaget PiteEnergi att lösa strömavbrotten som vissa byar i nordvästra Piteå dragits med i flera timmar. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Flera byar i nordvästra Piteå strömlösa under en hel natt

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal byar i nordvästra Piteå har varit helt utan ström natten mot tisdag på grund av snöovädret.

– Vi har jobbat hela natten, säger Stefan Lövgren, arbetsledare på PiteEnergi.

Strömavbrotten började vid 01.00 natten mot tisdag. De första byarna som drabbades var Långträsk, Koler, Kolerträsk och Brännträsk med omnejd.

Enligt PiteEnergi löste man relativt snabbt strömavbrottet i Långträsk, men vid 09.00-tiden på tisdagsmorgonen uppgav energibolaget att strömmen fortfarande inte är tillbaka i flera byar.

– Det är träd som har ramlat ner då det är mycket snö där, säger Stefan Lövgren, arbetsledare på drift och energi på PiteEnergi.

Kapat träd under natten

Runt 150 till 200 abonnenter har påverkats. Enligt Lövgren är det dock mest fritidshus i de drabbade delarna.

– Vi har kört skoter och kapat träd hela natten, och allt eftersom fått igång elen i vissa hushåll.

Vid 09:15-tiden på tisdagsmorgonen meddelar PiteEnergi att man räknar med att strömmen ska vara tillbaka till alla hushåll relativt snart. De byar som är drabbade nu är bland annat Koler, Brännträsk, Kolerträsk och Mandträsk.

Nya driftstörningar

Sedan klockan 13 på tisdagseftermiddagen har även Jävre och Jävrebyn med omnejd drabbats av oplanerad driftstörning.

–  Det har varit en hektisk natt och dag för grabbarna, men vi har hittat felet  i Jävre och våra kunder kommer att få tillbaka strömmen klockan 14.30. Vi räknar också med att avbrottet i Markbygden mellan Koler och Åträsk ska vara åtgärdat inom en halv timme, säger Stefan Lundström, elnätschef vid PiteEnergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.