Åklagaren Åse Schoultz. Foto: SVT

Nya uppgifter: jakthärvan växer

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett drygt halvårs utredning börjar utredningen gällande jaktbrott bli klar. Två personer misstänks för grovt jaktbrott, en för medhjälp till jaktbrott och två för jakthäleri. Flera av dem misstänks nu även för grova vapenbrott.

Det var i slutet av augusti som ett stort antal poliser slog till mot ett antal adresser i Norrbotten och Västerbotten. Fem män greps och häktades senare misstänkta för inblandning i grova jaktbrott och häleri. Två björnar och en järv ska ha dödats i skogarna runt Vidsel och Morjärv. En av björnarna ska ha snarats med en stålvajer.

Läs mer: 45 poliser slog till mot misstänkta jägare

Illegal rovdjursjakt

– Igår var utredarna i Uppsala för att prata med statens veterinärtekniska anstallt, säger åklagaren Åse Schoultz.

– Det som återstår är slutförhör med de misstänkta som polisen ska göra. Det handlar om att de misstänkta ska få svara på det som vi hittat under utredningen.

”Flera kommer misstänkas för vapenbrott”

De fem personer som greps från början är fortfarande misstänkta för jaktbrott och jakthäleri. Men flera kommer även att mistänkas för ytterligare brott enligt åklagaren.

– Flera av dem kommer även att misstänkas för vapenbrott, grovt sådant, mer än så vill jag inte säga innan polisen har gjort sina förhör, säger hon.

– Utrustning som telefoner och GPS och hundhalsband är nu återlämnat.

Utredningen väntas vara klar i slutet av mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet