Här är några av de skogsbränder som räddningstjänsten i Norrbotten bekämpat under söndagen. Foto: SVT

Flera skogsbränder i Norrbotten under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder har brutit ut i bland annat Gällivare, Kiruna och Jokkmokks kommuner under söndagen.

Totalt arbetade omkring 17 styrkor från räddningstjänsten med att släcka bränderna.

Under söndagskvällen fanns som mest nio pågående terrängbränder i Norrbotten, i olika faser, och personal har fått dirigeras om mellan olika brandplatser.

– Vissa larm har vi fått försäkra oss om att det inte handlar om olika bränder, utan konstatera att det är samma brand. Vi har folk ute på de allra flesta bränderna, säger en operatör på SOS vid 19-tiden.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Ett larm från Muddus åkte räddningstjänsten aldrig ut på.

– Branden i Muddus är överlämnad till länsstyrelsen eftersom det är ett naturreservat, säger SOS larmoperatör som därför inte kan svara på hur stort område det är som brinner.

Åtta rersurser kvar i Kåskats

Senare under kvällen hade flera insatser kunnat avslutas. Den största branden är den i Kåskats, som kom in strax efter klockan 16. Där arbetade fortfarande åtta resurser med att släcka ett område ungefär lika stort som en fotbollsplan.

Fem styrkor hade tidigare under dagen larmats i Alavaara väster om Gällivare, även det området stort som en fotbollsplan. Den branden övergick senare i efterbevakning.

Även i Tårrajaur var tre resurser kvar, men branden var under kontroll och det fanns ingen risk för spridning vidare.

Helikoptrar kallades in till Övre Sopporo

En rökpelare hade siktats en bit från farbar väg nära Övre Sopporo vid lunchtid på söndagen. Tolv styrkor och två helikoptrar larmades för att släcka branden, som uppskattades till 300x300 meter.

Vid 19-tiden hade räddningstjänsten börjat avsluta på platsen.

Även i Vittangi kom ett larm om brand vid lunchtid, via satellitdetektering. Efter att ha ringat in brandplatsen med drönare var räddningstjänst på väg dit under kvällen, men kunde snabbt återgå.

– Det började regna där, så vi hade lite tur, säger SOS operatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet