Under påsken har flera skoterolyckor inträffat i norra delarna av landet. Foto: Polisen/Räddningstjänsten

Flera allvarliga skoterolyckor i Norrbotten och Västerbotten under påsken

Uppdaterad
Publicerad

Flera skoterolyckor har inträffat i Norrbotten och Västerbotten under påskhelgen. En person har avlidit och flera har förts med ambulans till sjukhus, varav en till intensiven.

Påskhelgen har varit hektisk för polis och räddningtjänst. Åtta skoterolyckor har inträffat. En person har avlidit, flera har gått genom isen och en ung man hittades efter nästan 20 timmar på fjället.

– Det är många som rest upp i påsk och ska ut och köra. Man har föreställningar av hur det ska se ut i fjällen, men det har varit milt. Isarna och lederna bär dåligt. Det gäller att vara vaksam, säger polisinspektör Johan Stenlund.

Allvarliga olyckor i Gällivare

De allvarligaste olyckorna har inträffat i Gällivare. Under natten mot fredag skedde en olycka utanför Ullati. En man i 50-årsåldern flögs med ambulanshelikopter till sjukhus där han togs in på intensivvårdsavdelningen.

Natten mot söndag skedde nästa allvarliga olycka då en man i 40-årsåldern omkom. Ytterligare en person togs till sjukhus i samband med olyckan. Anhöriga till mannen är underrättade och polisen utreder nu händelsen.

– Man har tagit skotern i beslag och dokumenterat olycksplatsen, säger Åsa Mjörndal, presstalesperson vid polisen i region Nord.

”Det här året är inte som andra år”

Polisinspektörerna Fredrik Marklund och Johan Stenlund har patrullerat i Ammarnäsfjällen i 16 år och berättar att isarna är ”jättedåliga” då den tidiga snön isolerat den första tunna isen.

– Det är jättelätt att köra omkull. Går du för långt ut på leden så skär det bara ner. Är det något i vägen – sten eller träd så blir det stopp, säger Johan Stenlund.

Skadad förare hittades efter timmar

I Umeå har en man förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha voltat med en skoter två mil norr om Vännäs under söndagsmorgonen. Mannen ska ha legat två timmar på platsen innan och hittades av ett förbipasserande tidningsbud.

Ung man hittades efter en natt i fjällen

Polisinspektörerna i Ammarnäsfjällen uppmanar nu alla som ska ut och köra att inte göra det ensam – och att lämna färdbeskrivning till någon.

En ung man hittades efter att ha varit borta i nästan 20 timmar i Arjeplogs kommun. Sökandet pågick hela natten innan han hittades med helikopter.

– Han hade kört fast och tog sig inte därifrån. Det är ganska lömsk före och bär inte. Det är det som är problemet, säger polisinspektör Johan Stenlund.

Både i Piteå och Skellefteå har personer kört genom de förrädiska isarna.

Skoterförare misstänks för djurplågeri

I Pajala kommun hittades en skadad ren under lördagen och polisen misstänker nu att en skoterförare kört på renen med flit.

– Det är i min värld makabert att man utsätter oskyldiga djur för sådana brott, säger Anders Malmström vid polisen i Norra Lappland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.