Flest döda i covid-19 återfinns inom äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

29 av hittills 38 avlidna i covid-19 i Norrbotten har haft någon form av äldreomsorg. Det framkom vid Region Norrbottens presskonferens idag. Och regionen medger att man misslyckats med att sätta in skydd i tid.

– Det var två saker som brast. Dels kunskap och kompetens om basala hygienrutiner. Det saknades skyddsutrustning från början och det var väldigt, väldigt olyckligt, säger Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Rekommendationerna följs

Anders Nystedt säger samtidigt att deras prognos om en topp av smittade i slutet av april kommit tidigare än beräknat. En faktor som talar för det är att antalet patienter som nu får intensivvård minskat till idag åtta patienter, från som flest 15 intensivvårdade patienter.

Coronaviruset i Norrbotten

-Slutsatsen man kan dra är att uppmaningarna till norrbottningarna har följts väldigt bra. man har skött sig kring de regler om social och fysisk distansering som vi skickat ut. Och inte minst att man blivit mer nogrann med att inte dra in smittan till de äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet