Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur. Foto: SVT

Flygplatschefen besviken: ”Inte det som är tänkt med en flygplats”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarresenärer till och från Arvidsjaur är nu hänvisade att ta taxi eller buss till Luleå för att komma till Stockholm. Tidigast 15 september kan ett nytt flygbolag börja flyga. Flygplatschefen är mycket besviken över beskedet.

Vad säger du om att det blir taxi och buss från Arvidsjaur under sommaren?

– Det är väl inte det som är tänkt med en flygplats. Och jag tror inte kunderna är så glada för det. De blir tvugna att kliva upp 02.30 om de vill med ett morgonflyg till Stockholm. Men läget är som det är just nu, säger Ralf Lundberg som är flygplatschef i Arvidsjaur.

Nextjet

Ifrågasätter lösningen

Än så länge är allt mycket oklart hur Trafikverket tänkt att buss- och taxitransporterna ska fungera. I Arvidsjaur är dessutom de flesta taxibilar upptagna av skolskjutsar på morgon och eftermiddag.

– Det känns som en kortsiktig lösning, om det nu är någon lösning alls, säger Ralf Lundberg, som inte heller fått någon information av Trafikverket trots att lösningen ska börja gälla på en gång.

Vad händer med personalen?

– Vi har 27 personer anställda och de kommer vi att ha kvar. Men vi försöker lösa det med att erbjuda folk längre semester, att de kan ta ut föräldraledigt eller tjänstledigt om de vill det. Några kan vi flytta över till andra tjänster inom kommunen.

Hur ser trafiken ut i Arvidsjaur på sommaren?

– Under högsommaren brukar det vara bra med resenärer. Det är famförallt turister som kommer. Det är ju många turistföretagare som nu får det svårt, säger Ralf Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet