Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julian Jennerfors Wollbro och Klara Andersson Moilainen är glada över att Vitåskolan ska öppna igen. Foto: Joakim Nordlund/SVT

Följetongen är över – nu kan Vitåskolan öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Vitåskolan kommer att öppna till hösten. Skolan har redan hittat en rektor och några lärare har också visat intresse.

Vitåskolans vara eller inte vara har länge varit en följetong sedan Luleå kommun meddelade att den kommunala skolan skulle läggas ner.

I måndags blev det klart att skolan kommer öppnar till hösten men som friskola.

– Det är ju fantastiskt roligt att vi kan göra någonting på riktigt! Tidigare har man bara suttit med ansökningar och möten hit och dit med alla möjliga saker bara för att få till ett tillstånd, säger Emil Modig som är ordförande i Vitådalens skola ekonomiska förening.

Folkets hus köpte lokalen

Den ekonomiska föreningen som nu kommer att driva friskolan har tyckt att Luleå kommun har begärt en oskäligt hög hyra. I förra veckan beslutade Folkets hus-föreningen i Vitå att köpa lokalen och Vitådalens skola hyr lokalen av dem.

– Vi kan tycka att det inte är rätt att vi ska behöva driva skolan i egen regi bara för att vi råkar vara i ena änden av kommunen. Men om man lämnar den frågan därhän är det för vår del en bättre ekonomi i att äga byggnaden så länge vår verksamhet går att driva, säger Emil Modig.

Riskerar att lokalen gapar tom

Om det skulle visa sig att det inom de närmaste 10-15 åren inte skulle gå att driva skolverksamhet så står Folkets hus som äger lokalen med en stor och dyr lokal.

– Det är en risk. Men 400 000 kronor i inköp är ju inte några stora summor men det handlar ju om driften och kostnaderna där. Kommunen ville ju årligen ha mellan 700 000-800 000 kronor utöver driftkostnader för lokalen i hyra och det är ju där problemet varit, berättar Modig.

Rekryter personal för fullt

Vad händer nu?

 – Nu är vi i hamn och kan börja att rekrytera personal. Vi har redan färdigt med en rektor och vi har lärare som visat intresse att jobba hos oss.

Nu är sista hindret borta?

– Ja. Nu är det undanröjt så nu kör vi!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.