Hyresgästföreningen har förhandlat fram en överenskommelse med bostadsbolagen för att underlätta för hyresgästerna när de byter bostad. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Hyresgästföreningen: Kirunabor måste skyddas från dyra hyror

Publicerad

Det blir allt dyrare att bygga lägenheter i Kiruna. Därför ser Hyresgästföreningen i Kiruna en risk med att hyrorna skenar.

Bostadsmarknaden i Kiruna har tidigare bestått av ett äldre bestånd med låga hyror. Men i och med samhällsomvandlingen, och därmed en flytt till nya lägenheter, blir det i slutändan en hyreshöjning för hyresgästerna.

– Vi behöver fler bostäder, framför allt till rimliga hyror så att folk har råd att bo, säger Magnus Westerlund, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Förhandlat överenskommelse

För att lindra hyresskillnaderna har Hyresgästföreningen förhandlat fram en överenskommelse med kommunala bostadsbolaget och LKABs bostadsbolag. Överenskommelsen reglerar villkoren för dem som bor i hyresrätt och som måste flytta på grund av samhällsomvandlingen.

Hör vad Magnus Westerlund tänker om överenskommelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet