Folkomröstning rycker närmare i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En folkomröstning om de nedläggningshotade skolorna i Luleå rycker allt närmare. 6000 namnunderskrifter behövs – i morgon överlämnar samordningsgruppen in drygt 8000 namn till politikerna.

I april fattade Luleås kommunfullmäktige beslut om att stänga sju kommunala skolor, den första – Svartöstadsskolan – redan till hösten. Men protesterna mot skolnedläggningarna har varit många; demonstrationer, carneval, protester i stadshuset och skolstrejk. Samtidigt har samordningsgruppen ”Hela kommunen ska leva och lära” samlat in namnunderskrifter för att försöka få till stånd en folkomröstning.

Namn till politikerna

I ett pressmeddelande skriver gruppen att man nu fått ihop drygt 8000 namn vilka kommer att överlämnas till politikerna under onsdagen.

Skolan i Luleå

” Eftersom vi nått långt över de 6000 namn som krävs utgår vi ifrån att våra folkvalda kommer att dela samma uppfattning och genomföra en folkomröstning i enlighet med folkinitiativets syfte och förslag.” skriver gruppen.

Moderaterna kan vända

Det krävs omkring 6000 namnunderskrifter insamlade på 6 månader för att kommunfullmäktige i Luleå ska ta upp frågan om en folkomröstning.

Även om fullmäktige beslutar att ta upp frågan krävs det att en tredjedel röstar för en folkomröstning. Tittar man på den minoritetsåterremiss som gjordes inför beslutet röstade 11 för – 61 mot. Ser man den som vägledande för frågan om en folkomröstning skulle den antagligen röstas ned. Samtidigt har Moderaterna, som tidigare röstat ja till skolnedläggningarna, sagt att de kan vända om det blir aktuellt med en folkomröstning.

– Om de får ihop 6 000 namn så har jag svårt att se att vi kan säga nej till någon form av folkomröstning, har gruppledare Anders Josefsson sagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet