Foto: SVT

Folktandvårdens resurskris – väntetid upp till nio år

Uppdaterad
Publicerad

Regionens revisorer riktar kritik mot styrningen och kontrollen av Folktandvården i Norrbotten. Var tredje tandläkare saknas och patienter har fått vänta i upp till nio år på att kallas till återbesök.

Revisionen visar att folktandvårdens verksamhet inte bedrivs på att ekonomiskt tillfredsställande sätt och att den interna styrningen och kontrollen bara delvis är godkänd.

Under 2019 fördubblades underskottet och det slutade med minus 27 miljoner kronor och en stor förklaring till det är att var tredje tandläkartjänst saknar bemanning.

Saknar 35 tandläkare

Tandvårdschefen Tomas Josefsson menar att situationen inte är hållbar och att verksamheten har en kostym som passade för tio till femton år sedan, men inte nu.

– Vi lider av en enorm resursbrist på personalsidan och det påverkar tillgänglighet och ekonomi. Vi behöver anställa 35 tandläkare för att få en balans på våra 21 tandvårdskliniker i länet, men det är svårt . Det skulle egentligen kunnat se ännu värre ut, men revisorerna har själva noterat att vi varit bland de bästa i Sverige på att effektivisera vår verksamhet, säger han.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) tycker att det är bra att revisorerna granskat Folktandvården – trots kritiken som läggs fram mot de styrande politikerna.

– De har kommit med bra synpunkter. Vi har inte kunnat upprätthålla en god tandvård i länet på det sätt vi egentligen skulle göra och det måste vi i regionstyrelsen nu prioritera, säger han.

Nio års väntan

En konsekvens av att verksamheten inte riktigt fungerar är de osannolikt långa väntetiderna för kallelser till återbesök med undantag för barn och unga mellan tre och 23 år.

Men vuxna med tandvårdsavtal har fått vänta i nästa fyra år och äldre över 80 år och vuxna utan avtal har fått vänta i upp till nio år.

– Ja, det finns sådana exempel och det är oacceptabelt, säger Kenneth Backgård och fortsätter:

– Det vi gör är att vi prioriterar de ungas tandvård som är kostnadsfri och det innebär att människor i arbetsför ålder, som ska stå för större delen av intäkterna, inte hinns med på grund av resursbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.