Anders Nystedt, smittskyddsläkare, är kritisk till hur en del Jokkmokksbor betett sig vid det senaste utbrottet. Foto: SVT

Förening bakom stort utbrott av covid-19 i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har återigen fått fart i Jokkmokks kommun med femton nya fall under veckan.

– Det som gör mig ännu mer gråhårig är Jokkmokk just nu, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

De senaste veckorna har antalet fall av covid-19 ökat markant i Jokkmokk. Så pass mycket att smittskyddsläkaren kallar utbrottet för ”väldigt stort”. Vecka 40, alltså denna vecka, konstaterades 15 fall av covid-19, vilket är mer än när det var som värst.

Så har antalet konstaterade coronafall sett ut i Jokkmokk, vecka för vecka. Foto: Region Norrbotten
Coronaviruset i Norrbotten

Vanligt att smittas inom föreningslivet

– Det är en förening som har fått stor spridning. De som drabbats är med i verksamheten och deras anhöriga. Men vi har även börjat få lite fall ute på byn.

När anställda vid smittskydd började undersöka vilka smittvägar som finns i länet såg man att föreningslivet är ett vanligt ställe att bli smittad på. De allra flesta smittas i sina hem men man ser även många fall i föreningsverksamheter, religiösa samfund och inom idrottsklubbar.

Uppmaningen: Ta ett steg tillbaka

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, är även kritisk mot hur Jokkmokksborna beter sig ute i samhället.

– Man är fortfarande oförsiktig ute på byn och snackar med folk. Men gör inte det, utan stäng ner som Gällivare gjorde när de fick sitt stora utbrott. Ta ett steg tillbaka och utsätt er inte för risken att bli smittad ute på byn.

Lägesbild över Norrbotten för september 2020 angående covid-19. Foto: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet